Lepistö ja Puhtimäki toimivat suunnannäyttäjinä sosiaalisen median hyödyntämisessä pesäpallossa

Vaikuttajamarkkinointi on arkipäivää sosiaalisessa mediassa. Yritykset satsaavat markkinointirahojaan henkilöihin, joiden henkilökohtainen brändi ja seuraajat kiinnostavat. Myös urheilijat ovat alkaneet tekemään yhteistyötä eri yritysten kanssa korvausta vastaan. Yksilöurheilijoille vaikuttajamarkkinointi on hyvin yleistä, mutta myös joukkuelajien pelaajat hyödyntävät nykyään enemmän omaa tunnettuuttaan.
Pesäpallossa tämä ilmiö ei vielä ole yleistä, mutta Manse PP:n Juha Puhtimäki ja Lapuan Virkiän Janette Lepistö ovat rakentaneet omaa henkilökohtaista brändiään menestyksekkäästi. Molemmilla pelaajilla vaikuttajamarkkinointi alkoi vähän vahingossa, kun he huomasivat, että ihmisiä kiinnostaa heidän sisältönsä sosiaalisessa mediassa.
– Jossain kohtaa huomasin, että seuraajia oli tullut enemmän ja yritykset ottivat yhteyttä mahdollisesta yhteistyöstä. Olen myös aikanaan harrastanut valokuvausta, niin kuvien kanssa toimiminen kiinnostaa. Niinpä ajattelin, että sosiaalinen media toimisi hyvänä sivutoimena opiskelun ja urheilun yhteyteen, Janette Lepistö kertoo.
Tärkeää näkyvyyttä pesäpallolle
Molemmat pelaajat päivittävät sosiaalisen median kanaviaan seuraajilleen, ja haluavatkin tehdä yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joista he uskovat, että heidän seuraajansa hyötyvät. Kumpikaan ei kuitenkaan pysty kieltämään oman työnsä merkitystä myös pesäpallolle.
– Haluan toki myös lisästä ymmärrystä pesäpallosta ja viedä lajia eteenpäin, jonka kautta kiinnostus lajia kohtaan kasvaa ja ihmiset löytäisivät tiensä katsomoon, Lepistö sanoo.
Nykypäivän urheilufani haluaa oppia tuntemaan myös ihmiset joukkueiden taustalla, ja nähdä mitä he tekevät ottelutapahtumien ulkopuolella. Tähänkin tarkoitukseen sosiaalinen media toimii hyvin.
– Pyrin, ja haluan pitää arjen ykkösenä omissa julkaisuissani, se on kuitenkin syy, miksi minua seurataan. Samalla pyrin tuomaan seuraajilleni mahdollisuuksia yhteistyökumppaneiden kautta, Juha Puhtimäki kertoo.
Pelaajien seurat hyötyvät myös aktiivisesti sosiaalisessa mediassa esiintyvistä pelaajistaan, etenkin jos seuraajat kiinnostuvat lajista ja sitä kautta joukkueesta. Aktiivisesti sosiaalisessa mediassa esiintyviä pesäpalloilijoita on kuitenkin muihin lajeihin verrattuna todella niukasti. Puhtimäen mukaan tilausta olisi pelaajille, jotka veisivät pesäpallon ilosanomaa eteenpäin.
– Mieluusti erilaisia persoonia, koska ihmisetkin ovat erilaisia. Jokaiselle pitäisi löytyä se oma juttu, mitä tykkää seurata. Sitä kautta saataisiin pesäpalloa vietyä laajemmin eteenpäin, Puhtimäki sanoo.
Pesäpallon kiinnostus on ollut tasaisessa kasvussa viime vuodet. Näin ollen henkilöt lajin sisällä kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän. Puhtimäen mukaan vierailut esimerkiksi Esko Seppäsen Urheilucast-podcastissa on rikkonut lajirajoja, ja hänelle on tullut seuraajia tätä kautta lisää myös pesäpallon ulkopuolelta.
– Seuraajat ovat vielä enimmäkseen pesäpalloihmisiä, mutta nyt kun tunnettuus on kasvanut ja päässyt erilaisiin paikkoihin esille, niin yleisö on myös monimuotoistunut, Puhtimäki sanoo.
Yksilöiden hyödyntäminen parantaa myös seurojen kiinnostavuutta
Kun vertaa Lepistön ja Puhtimäen seuraajamääriä superpesisjoukkueisiin esim. Instagramissa, on helppo huomata, että ihmisiä kiinnostavat toiset ihmiset. Molemmilla pelaajilla on enemmän seuraajia kuin edustamillaan joukkueilla. On kuitenkin selvää, että pelaajien seuraajissa on myös ihmisiä, joita pesäpallojoukkueen seuraaminen ei kiinnosta.
Hyvän sosiaalisen median tekeminen vaatii paljon resursseja, jotka useilla pesäpalloseuroilla ovat rajalliset. Lepistön mukaan superpesisjoukkueiden sosiaalisen median tekeminen on parantunut viime vuosien aikana, mutta parannettavaakin on.
– Itse haluaisin nähdä joukkueiden tileillä vapaamuotoisempaa materiaalia esim. harjoituksista tai leireiltä. Näin yleisö näkisi millaista arki joukkueen sisällä on ja millaisia henkilöitä he ovat. Sitä kautta yleisö huomaisi, että tuolla on kivoja tyyppejä, mennään katsomaan niitä kesällä, Lepistö sanoo.
Seuroilla olisi tässä oiva tilaisuus myös hyödyntää pelaajien sosiaalista mediaa omassa toiminnassaan kannustamalla pelaajia olemaan aktiivisia sosiaalisen median puolella. Kaikkia varten sosiaalinen media ei ole, mutta Lepistö ja Puhtimäki toimivat hyvänä esimerkkinä siitä, että aktiivisesta sosiaalisesta mediasta hyötyvät kaikki osapuolet.
– Seuroille tämä on tosi positiivinen asia. Vien omaa asiaani eteenpäin, mutta siinä samassa suoraan myös seuran asiaa eteenpäin, Juha Puhtimäki sanoo.
Sosiaalisessa mediassa jättimahdollisuudet
Sosiaalinen media on tuonut urheiluseuroille ja urheilijoille kokonaan erilaiset mahdollisuudet kommunikoida kannattajiensa kanssa. Enää ne kohtaamiset eivät tapahdu ainoastaan pelikentällä, vaan jopa eri puolille maailmaa reaaliajassa.
Vaikuttajamarkkinointiin ja sponsorointiin erikoistuneen Gofamer Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Jere Virtanen kertoo muutoksen olevan valtava mahdollisuus kaikille osapuolille.
– Urheiluseurat ovat pystyneet sosiaalisen median ansiosta hyödyntämään entistä enemmän pelaajiaan niin viestinnässä kuin yhteistyökumppanien kanssa. Tästä hyötyvät kaikki osapuolet, joten on vaikea nähdä digitaalisten medioiden merkityksen ainakaan pienenevän urheilussa tulevina vuosina, toteaa Virtanen.
Lukuisat urheilijat niin Suomessa kuin ulkomaillakin tienaavat jopa yli puolet tuloistaan sponsorisopimuksien kautta, joten myös ansaintamahdollisuudet ovat merkittävät. Oikein hyödynnettyinä ison median omaavat urheilijat ovat valtava mahdollisuus myös seuroille.
– Jokaista vaikuttajaa, oli hän sitten urheilija, bloggari tai vaikkapa artisti, on ajateltava tänä päivänä omana medianaan. Mitä mielenkiintoisemmasta yksilöstä ja tarinasta on kysymys, sitä enemmän seuraajia henkilökohtaisille tileille tulee. Ihmiset samaistuvat toisiin ihmisiin helpommin kuin esimerkiksi brändeihin. Siksi myös urheilijoiden merkitys joukkueurheilun viestinnässä ja kaupallistamisessa on kasvanut valtavasti. Onhan se selvää, että jos pelaaja pystyy tuomaan merkittävää kaupallista lisähyötyä omien medioidensa kautta, on hänelle myös maksettava enemmän, tiivistää Virtanen, joka on itse työskennellyt urheiluseurojen kanssa ympäri maailmaa yli 15 vuoden ajan.
Gofamer Oy ja Superpesis aloittivat tällä kaudella yhteistyön, jonka tarkoituksena on tuoda koulutusta ja työkaluja sosiaalisen median parempaan hyödyntämiseen ensin seuroille ja myöhemmin pelaajille.
Niklas Blomqvist