Yleinen

Matti Iivarinen nousee pelinjohtajien ottelumäärissä tilaston ykköspaikalle miesten Superpesiksessä

Matti Iivarisesta tulee pelinjohtajien ottelutilaston kärki miesten Superpesiksessä tamperelaisen Manse PP:n ottelussa Joensuun Mailaa vastaan lauantaina 3. heinäkuuta. Hän ohittaa Pasi Virtasen ja nousee 463 otteluun. Tiistaina 29. kesäkuuta Iivarinen nousee tasoihin Virtasen kanssa ottelussa Kempeleen Kiriä vastaan.

Matti Iivarinen aloitti Superpesiksessä pelinjohtajana kaudella 2000 Alajärven Ankkureissa. Siirtyminen pelinjohtoon oli mielessä jo peliuran loppupuolella.

– Viimeisinä pelivuosina oli mielessä ja alkoi tuntumaan, että olisi mielenkiintoinen juttu. Alkuvaiheessa valmennuksen kautta ja ajattelin, että olisi hyvinkin yksinkertainen juttu siirtyä pelinjohtoon. Omalla kohdalla joutui kuitenkin vähän jarrua laittamaan ja kouluttautumisen kautta aloittaa alusta harjoittelu pelinjohtoon. Tuntui kuitenkin, että sillä saralla touhun täytyy jatkua.

Pelinjohtajan rooli on muuttunut paljon vuosien varrella

– Lähtökohdat on eri seuroissa ja vuosina vaihdelleet. Karkeasti voi sanoa, että ennen on tullut tehtyä kaikenlaista ja nyt työnjakoa tehdään paljon enemmän. Omasta näkökulmasta nykyinen systeemi on paljon parempi. Aika menee asioihin, joihin itse haluaa keskittyä pelinjohtopuolella ja omassa toiminnassa.

Pelinjohtajana Iivarinen on saavuttanut hopeaa Pattijoen Urheilijoiden kanssa 2006 ja Kouvolan Pallonlyöjien kanssa hopeaa 2018 sekä pronssia 2019. Näiden lisäksi mieleen on jäänyt lisäksi kausi 2015 Alajärven Ankkureiden kanssa.

– Pelattiin hirveän hyvä kausi ja oli sitoutunut joukkue, tuntui että meni yläkanttiin. Hyvin pienestä oli kiinni jälkikäteen ajateltuna, että olisi voitu pärjätäkin. Tämä on niin ovelaa touhua, että joskus lähtee vain menemään ja silloin se lähti menemään. Oli paljon vastoinkäymisiä, mutta se ei pystynyt järkyttämään sitä positiivista kierrettä.

Mieleen on jäänyt monia valmentajia ja pelaajia

Valmentajista Iivariselle on jäänyt mieleen oman peliuran alkuvuosilta Pauli Hujanen Maaningalta sekä Tapio Korhonen Siilinjärveltä. Pekka Peltomäki Alajärveltä saa myös Iivarisen kiitokset.

– Peltomäki oli tärkeä palanen ja pelinjohtaja, joka piti meitä aisoissa. Hän osasi johdatella oikealla tavalla ja sai meistä sen parhaan mahdollisen irti.

Pelaajista Iivarinen nostaa esiin Aki Oravan ja hänen henkisen vahvuutensa. Pattijoelta mieleen jäivät Pertti Mäkelä, Marko Rasinkangas ja Topi Kosonen. Jari Törmänen saa erityismaininnan monitoimimiehenä, jonka pystyi laittamaan mihin vain ja tuli myöhemmin myös auttamaan pelinjohtoa. Kouvolan reissulta mieleen jäivät Matti Latvala, Juho Hacklin ja Anssi Lammila.

Talvet Iivarinen toimii opettajana Alajärvellä. Poltetta on kuitenkin ollut vielä lähteä kesäksi pesäpallokentälle.

– Homma on aina mennyt niin, että poltetta siihen touhuun on. Useampi vuosi on jo menty yksi vuosi kerrallaan. Syksyllä on jo useamman kerran ollut mieli koetuksella, onko siellä se aito halu taustalla olemassa. Kausien jälkeen oman energian kerääminen vaatii paljon töitä. Jostakin se into tulee ja halu on pärjätä, mikä myös potkii eteenpäin. Kotiväeltäkin on myös ymmärrystä riittänyt.

Vapaa-aikaa pesäpallon ulkopuolella Iivarinen viettää kuntoillessa ja luonnossa liikkuen. Uran jatkuminen on taas asia, jota syksyllä joutuu miettimään.

– Voi olla, ettei kovin kauaa enää, mutta aika näyttää.

Teemu Laitinen

28.6. klo 21: Täsmennetty uutisen koskevan miesten Superpesistä

Vastaavia artikkeleita

Vastaa

Back to top button