Miesten Superpesiksen ennakkoarviot, sijat 1–5: Ennätysleveä kärki tekee kaudesta pelkkää juhlaa pesisfanille!

Vimpelin Veto, Sotkamon Jymy, Manse PP Tampereelta, Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät muodostavat ennakkoarvioissa miesten Superpesiksen kärjen alkavalla kaudella. Mikä parasta, näiden joukkueiden laittaminen järjestykseen on hyvin haastava pähkinä purtavaksi. Vuosikymmeniin ei sarjassa ole ollut viittä joukkuetta, joista jokaisen kohdalla voi jo ennakkoarvioissa puhua realistisesti mestaruuden voittamisesta.
Pieni kylä, monta sankaria. Siinä, missä vajaan 3000 asukkaan Vimpelistä ponnistaa sarjan ykkössuosikki Veto, mitalikamppailussa on mukana Manse PP yli 240 000 asukkaan Tampereelta.
ViVe voitti kymmenen SM-mitalia, joista kolme on mestaruuksia (2010, 2016, 2017), peräjälkeen 2009–18. Neljännen sijan pettymyksen 2019 joukkue kuittasi voittamalla Joensuun Mailan viime vuoden pronssiottelussa. Alkavalla kaudella on lupa odottaa vieläkin enemmän. Teemu Isoketo palaa Oulusta takaisin Superpesikseen ja kopparina joukkuetta vahvistaa kokenut Veli-Pekka Yli-Hirvelä – seitsemän Itä-Lännen huippupelaaja, jolta mestaruus kuitenkin vielä puuttuu ansioluettelosta.
– Sisäpelissä meillä on tasainen kokonaisuus, jossa jokaisella on selkeä ja merkityksellinen rooli. Ulkopelissä joukkue on yhtenäinen. Osaamista löytyy joukkueesta joka pelipaikalle, mutta terveenä meidän pitää pysyä, miesten Superpesikseen pelinjohtajaksi palaava Tomi Niskanen sanoo.
Ykkössuosikki Vedon haastajaksi on hallitseva mestari ja 2010-luvun klassikko-otteluista tuttu Sotkamon Jymy. Kaudesta 1990 käynnistynyt luku suomalaista urheiluhistoriaa sen kuin jatkuu. Viimeisten 30 vuoden aikana Jymy on voittanut 18 mestaruutta ja jäänyt vain kolmesti ilman SM-mitalia (1998–99, 2018).
Uusi kasvo Jymyssä on urallaan upean mahdollisuuden saava Toni Laakso. Uuden polven huippupelaajista ainakin Aapo Komulainen ja Kalle Kuosmanen ovat nyt alusta lähtien täysipainoinen, erittäin merkittävä osa joukkuetta. Pelinjohtajana jatkaa Jani Komulainen, joka voitti syksyllä ensimmäisen mestaruutensa 12 pelaajana voitetun SM-kultamitalin jatkoksi.
– Sisäpelissä meillä on etenemisvoimaa yhdistettynä laajaan kotiuttajien rintamaan. Ulkopelissä korostuu syvyyspelaaminen lajitehokkuuden kautta. Pelin tulee kehittyä pitkin kautta ja fyysisesti meidän täytyy pysyä kunnossa, Komulainen vaatii.
Ihastuttava ja vihastuttava Manse PP!
Manse PP Tampereelta on värittänyt pesäpallokeskustelua viimeistään viime syksystä lähtien. Kun joukkue tiedotti asteittain huippuvahvistusten, kuten kolmen vuoden pesäpalloilijan – Tuomas Jussilan (2015, 2018), Juha Puhtimäen (2019) ja Henri Puputin (2010, 2017), liittymisestä joukkueeseen, kahvipöydissä läikkyi. Osa kiitteli Tampereen valtavaa potentiaalia huippupesäpallolle, suuria kaupunkiseutuja nimenomaan on kaivattu lajin ytimeen. Toiset epäilivät ja spekuloivat taloudellisen yhtälön kestävyydellä. Kolmas joukko huolestui, kun huippupelaajia vietiin yhteen ja samaan osoitteeseen.
Vaikka kysymystä miten päin tahansa pyörittelisi, Superpesikselle Manse PP tekee hyvää ja ravistelee olemassa olevia rakenteita. Tulevat vuodet näyttävät, millaisen menestystarinan seura pystyy kirjoittamaan ja millaisen buumin luomaan Tampereelle. Seurassa edetään nykyaikaisesti ”kahden kärjen taktiikalla.” Edellisen kerran Oulun Lippo pystyi voittamaan sekä miesten että naisten Suomen mestaruuden samalla kaudella 1994 eli tavoite Manse PP:n leirissä voidaan asettaa heti korkealle.
Miesten Superpesiksen kautta aikain kokeneimmaksi pelinjohtajaksi nouseva Matti Iivarinen saa hienon haasteen. Toisaalta Iivarinen lie yksi parhaista vaihtoehdoista yhtenäistämään suurten tähtien ja egojen muodostaman joukkueen. Maaningan Mahdin kasvatti on menestynyt ja nähnyt pesäpallokulttuuria eri puolilla Suomea. Iivarinen voitti Alajärven Ankkureissa Suomen mestaruuden 1988 ja 1989, mutta pelinjohtajana kaksi loppuottelusarjaa (Pattijoen Urheilijat 2006 ja Kouvolan Pallonlyöjät 2018) ovat päättyneet tappioihin.
Toiselta kaudeltaan Manse PP:n viuhkassa Iivarinen odottaa eritoten nousujohteista kehityskulkua.
– Monipuolisesti pystymme pelaamaan sisällä. Joukkueesta löytyy riittävä määrä etenemisnopeutta, vaihtolyöntitaitoa ja lyöntivoimaa. Ulkopelissä hyvä yhteispeli mahdollistuu ulkopelipelitaitojen ja kokemuksen kautta, Iivarinen näkee.
– Ulkona lukkari- ja etukenttäpeli, sisällä kotiuttaminen – niissä meidän pitää onnistua. Tavoitteena on nousujohteinen kausi, jossa yhteispeli paranee kauden edetessä, Iivarinen jatkaa.
Kauden 2018 loppuottelijat pyrkivät podiumille
Joensuun Maila lähtee alkavaan kauteen tilanteesta, jollaisessa se oli viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Edelliseltä kaudelta JoMalla ei ole SM-mitalia. Viiden SM-pronssin ja kahden mestaruuden jatkeeksi joukkue jäi viime syksynä neljänneksi.
Kokonaisuuden lisäksi JoMalla on kokoonpanossaan hyvin mielenkiintoisia yksilöitä. Sotkamon Jymyssä lopulta kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt lukkari Ville Väliaho löysi tiensä Joensuuhun ja uhkuu taatusti halua näyttää osaamisensa. Vaasalaislähtöinen Patrik Wahlsten, joka on matkan varrella Sotkamostakin hakenut pesäpallo-oppeja, saa nyt näytönpaikan huippujoukkueessa. Wahlsten oli jo horjuttaa Jukka-Pekka Vainionpään asemaa lyöjäkuninkaana viime kaudella.
Go On Superjokeri Aleksi Rautiainen on näyttänyt kylmäpäisyytensä kovissa tilanteissa. Varsinkin, jos JoMa vielä asettaa Antti Hartikaisen jokeripaitaan, joukkueen jokeriosasto on suorastaan jäätävä.
– Kaaripelissä olemme hyviä ja yhdeksikössä on monipuolista osaamista, mitä täydentää vahva jokerikolmikko. Ulkopelistä löytyy osaajia kaikille pelipaikoille, vakuuttaa pelinjohtaja, Sotkamon Jymyssä kahdeksan mestaruutta pelaajana ja kaksi viuhkassa voittanut Mikko Korhonen.
Nyt haussa on ensimmäinen titteli Joensuun Mailassa, mihin joukkueella on täysi potentiaali. Hienoa on myös nähdä, miten seuran nuoret omat kasvatit – ainakin Kasperi Hämäläinen, Konsta Kettunen ja Konsta Piironen – ovat kasvaneet jo suuriin vastuunkantajan rooleihin.
Kouvolan Pallonlyöjät maksoi JoMalle kalavelkoja kauden 2018 loppuottelusta viime syksynä viemällä välieräsarjan nimiinsä voitoin 2–0. Mestaruuteen asti se ei riittänyt, sillä tällä kertaa kouvolalaisten juhlien tiellä oli Sotkamon Jymy.
Odotus Kouvolassa siis jatkuu. Seuran edellinen miesten Suomen mestaruus on kaudelta 1976, eivätkä pelinjohtajien arviot ensisijaisesti tue täysosumaan yltämistä alkavallakaan kaudella. Kuten joukkue kuitenkin viime kaudella osoitti, menestys tehdään suorituksina ja peräkkäisinä onnistumisina kentillä.
Joka tapauksessa uudet kasvot, nuori KPL:ään palaava Jasperi Luoma ja Arttu Ruuska, ovat paljon vartijoita eritoten ulkopelissä. Go On Superjokeri Ossi Meriläinen palaa Kouvolaan, jossa Kempeleen Kirin kasvatti voitti lyöjäkuninkuuden 2015.
– Joukkueessa on selkeästi enemmän juoksuvoimaa kuin edellisillä kausilla. Ulkopelissä joukkueen tasoa nostaa selkeästi nuorten pelaajien potentiaali nousta sarjan parhaimmistoon omilla pelipaikoillaan. Kotiuttamisessa meidän pitää onnistua, pelinjohtaja Iiro Haimi sanoo.
Kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen on sarjan iäkkäin pelaaja ja jatkaa valtavan hienoa uraansa KPL-paidassa. Viime kauden otteita katsoessa kaikki perusteet jatkaa uraa löytyvät, kun pelihaluja näkyy riittävän.
Miesten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021
- Vimpelin Veto
- Sotkamon Jymy
- Manse PP, Tampere
- Joensuun Maila
- Kouvolan Pallonlyöjät
Naisten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021
Kausiennakkoja ja arvioita
Miesten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)
Naisten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)
Superpesiksen uutinen alkavasta miesten superpesiskaudesta
Superpesiksen uutinen alkavasta naisten superpesiskaudesta
Kansallispeli-podcastin ennakot kertoimenlaskijan silmin
Veikkauksen ennakko miesten superpesiskaudesta