Miesten Superpesis

Miesten Superpesiksen ennakkoarviot, sijat 11–15: Kestävätkö tikkaat ylöspäin kiipeämisen?

Kun kauden 2021 ennakkoarvio sijoittaa joukkueen miesten Superpesiksen hännille, matka on pitkä ponnistaa kahdeksan parhaan pudotuspeleihin. Vaikka urheilussa kaikki on mahdollista, lähtökohdaksi täytyy ottaa sarjapaikan säilyttäminen. Sekään ei ole helppo tehtävä, kun joukkuemäärä putoaa yhdellä pesäpallon juhlavuodelle 2022.

Sijalle 11 arvioitu Koskenkorvan Urheilijat tiedotti iloisen uutisen loppukeväästä. Vaasalaislähtöinen kautta aikain lyöjäkuningas Jere Dahlström palaa juurilleen, tuo ratkaisijan luonnetta joukkueeseen ja luo uskoa tekemiseen niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Nyt Petteri Kortelainen ei ole Go On Superjokerina yksin paikkaamassa Patrik Wahlstenin jättämää hurjaa aukkoa. Päälle pelinjohtaja Mikko Vainionpää vakuuttaa, että joukkueesta löytyy nopeutta.

– Joukkueessa riittää etenijöitä, pelata voimme mistä kohtaa tahansa. Ulkopelissä osaamista löytyy – lukkari Juho Hakomäki, linja ja etukenttä erityisesti mainittuina. Ehjänä pitää pysyä ja virtaa riittää, vaikka pelitahti on tiivis.

Imatran Pallo-Veikot on uuden tulemisensa jälkeen jäänyt neljä kertaa peräkkäin yhdeksänneksi. Seuran edellinen pudotuspelipaikka on 90-luvun alun menestysvuosilta. Vuosikymmenten taitteessa IPV voitti Suomen mestaruuden 1986 ja 1991, kolme SM-hopeaa sekä ylsi vielä seitsemänneksi 1994.

Paluu pudotuspeleihin ei ennakkoarvioissa näytä kovin ajankohtaiselta. Kaksinkertaisen vuoden pesäpalloilijan Tuomas Jussilan visiitti Imatralle jäi yhden kauden mittaiseksi, konkari Sami Partanen palasi Kiteelle ja muistakin avainpelaajista mm. Itä-Lännessä esiintyneet Juuso Lattu ja Teemu Nurmio vaihtoivat maisemaa.

– Sisäpelissä nousevat esiin hyvät jokerit ja terävä kärki. Meillä on ehjä kokonaisuus ja kovaa on treenattu. Loukkaantumisia tietysti pitää pystyä välttämään, viuhkassa debytoiva uusi pelinjohtaja Jukka Mäkinen painottaa.

”Ohipelejä ei saa montaa tulla”

Kankaanpäässä ovet ovat käyneet tiuhaan. Kankaanpään Mailan pitääkin ennen kaikkea löytää oma identiteettinsä ja hitsautua joukkueeksi. Samaa sanoo kasvattajaseuraansa pelinjohtajana palannut Mika Kulmala.

– Joukkueen pitää pysyä ehjänä. Joukkueessa on paljon vaihtuvuutta ja talvi oli melko rikkonainen. Joukkueen tulee muokkautua joukkueeksi.

Oma kasvatti ja tukipilari Jouni Itävalo lopetti uransa. Lautasella Itävalot vaihtoivat paikkoja, Henri palasi Kankaanpäähän ja Joona matkusti Seinäjoelle.

Kokenut Lauri Vierimaa pelaa Superpesistä ensi kertaa muualla kuin Hyvinkään Tahkossa. Vimpelin Vetoa edustaneet nuoret saavat erinomaisen näytönpaikan, samoin seuran oman juniorikoulun kasvatit. Farmiyhteistyö Ykköspesikseen nousseen Ikaalisten Tarmon kanssa tarjoaa myös vastuullisia rooleja.

– (Lauri) Vierimaa etenijänä, (Henri) Pulkkinen tilanteentekijänä ja (Miikka) Riikonen kotiutusosastolla, maalailee KaMan pelinjohtajaksi palannut Mika Kulmala.

– Ulkopelissä joukkue on tasainen, (Henri) Itävalo johtaa sitä kotipesästä. Mukana on nuoria potentiaalisia ulkopelaajia, joilla on mahdollisuudet selkeään tason nostoon, Kulmala arvioi.

Haminan Palloilijat jysäytti yllätyksen ja veti maton Oulun Lipon nousuhaaveiden alta viime syksynä. Seurassa on viime vuosina edetty vastuullisesti kokonaisuus huomioiden eikä esimerkiksi talouspuolella ole lähdetty keulimaan. Kahden vuoden takainen visiitti Superpesikseen jäi ranskalaiseksi, mutta tällä kertaa HP on huomattavasti valmiimpi pääsarjaan. Oma kasvatti Sasu Toikka on paluumuuttajana kaikin tavoin hieno asia joukkueelle, seuralle ja koko Vallikentän yleisölle. Samoin Itä-Länsi-pelaaja Teemu Rouhiainen hakee uutta suuntaa uralleen.

– Joukkueessa on sisäpelissä tasainen ja kokoonpanossa on paljon nopeita juoksijoita, mikä helpottaa lyöjämiesten arkea. Ulkokenttä on täynnä erittäin pelifiksuja pelaajia, jotka pelaavat hyvin yhteen. Ulkopelimme on rohkeaa ja hyvin liikkuvaa, arvioi pelinjohtajana Superpesiksessä debytoiva Juho Kaikko.

Sarjanousija HP asettaa rohkeasti tavoitteekseen pudotuspelipaikan. Kaikko tietää, että siihen pääsemiseksi kaiken täytyy osua nappiin.

– Täytyy pystyä voittamaan myös TOP 7 -joukkueilta pelejä sekä myös yksittäisiä jaksoja. Suoritusvarmuuden on oltava kohdillaan ja ohipelejä ei saa montaa tulla.

Peräti neljä avainpelaajaa matkusti Siilinjärveltä Imatralle talven aikana. Uusia vastuunkantajia ja myös yksilökohtaista kehittymistä tarvitaan, kun Siilinjärven Pesis pyrkii pitämään kiinni sarjapaikastaan. Toki tuttujakin ratkaisijoita jatkaa joukkueessa. SiiPe-ikoni, Ykköspesiksen kärkilyöntitilaston kolmesti voittanut Samu Vainikainen on pelannut koko uransa Kuopio-Siilinjärvi-akselilla. Teemu Kinnunen kuuluu sarjan eturivin lukkarinimiin ja pystyy onnistuessaan tekemään vastustajan sisäpelin aikeet tyhjiksi. Samoin juvalaislähtöiseltä Ville Lantiaiselta odotetaan paljon.

Superpesiksessä debytoiva pelinjohtaja Riku Tolonen on suuren haasteen edessä, mutta samalla se voi tarkoittaa suurta mahdollisuutta.

– Joukkueessa on paljon etenemisvoimaa ja etenemään pystyviä pelaajia. Ulkona tarraamme kiinni nolla- ja takatilanteisiin, jotka pelaamme fiksusti lukkarimme vahvuuksia hyödyntäen.

Pesäpallo-ottelun voittamiseen ei tarvita taikuutta.

– Sisäpelissä pitää pystyä lyömään riittävästi juoksuja ja ulkona tekemään palon paikoista palot. Pelaajien tulee pysyä ehjinä koko kauden ajan, Tolonen tietää.

Miesten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021

  1. Koskenkorvan Urheilijat
  2. Imatran Pallo-Veikot
  3. Kankaanpään Maila
  4. Haminan Palloilijat
  5. Siilinjärven Pesis

Sijat 1-5

Sijat 6-10

Naisten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021

Sijat 1-5

Sijat 6-9

Sijat 10-13

Kausiennakkoja ja arvioita

Miesten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)

Naisten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)

Superpesiksen uutinen alkavasta miesten superpesiskaudesta

Superpesiksen uutinen alkavasta naisten superpesiskaudesta

Kansallispeli-podcastin ennakot kertoimenlaskijan silmin

Veikkauksen ennakko miesten superpesiskaudesta

Veikkauksen ennakko naisten superpesiskaudesta

Sotkamon Jymyn Pesis Talk Show

Vastaavia artikkeleita

Vastaa

Back to top button