Miesten Superpesis

Miesten Superpesiksen ennakkoarviot, sijat 6–10: Kärkiviisikon takana jopa pudotuspelipaikka on iso asia

Pudotuspeliviivan ympärille ennustetaan useita korkean profiilin seuroja miesten Superpesiksessä. Kun kärkiviisikko on ennakkoarvioissa todella vahva, yllättäviäkin joukkueita voi jäädä kahdeksan parhaan joukosta ulkopuolelle.

Kiteen Pallo -90 näpäytti asiantuntijoita ja nousi juhlavuotenaan kauden 2020 sensaatioksi. Ennakkoarvioiden 11. sija vaihtui lopulta sijoitukseen viiden parhaan joukossa eikä joukkue jäänyt kuin yhden voiton päähän välieristä. Alkavaan kauteen KiPa lähtee uudenlaisista asetelmista, sillä enää joukkuetta tuskin kukaan vähättelee. Seuraikoni Sami Partanen sekä niin ikään IPV:stä siirtyvät Juuso Lattu ja try-outin kautta paikkansa lunastanut Jarkko Matikka ovat erinomaisia vahvistuksia nuorelle joukkueelle.

– Sisäpelissä meiltä löytyy kaikkea – nopeat etenijät, varmat vaihtajat ja vahvat kotiuttajat. Joukkueessa on taitoa tehdä paljon juoksuja. Ulkopelissä luotamme suoritusvarmuuteen, etukentän kolmikko on sarjan eliittiä, pelinjohtaja Petri Tuuva sanoo.

Superpesisjoukkueissa pelaa yhteensä noin tusina KiPan kasvattia. Seuran juniorityö on noussut vuosien varrella useasti valokeilaan ja nyt sen hedelmät näkyvät vahvasti myös omassa edustusjoukkueessa. Kiteeläislähtöisten nuorten, kuten Kasperi Kaksosen ja Elmeri Purmosen, esiinmarssia on mielenkiintoista seurata alkavalla kaudella.

Kempeleen Kiri tavoittelee historiallista pudotuspelipaikkaa

Kauden 2007 Suomen mestaruus on vahva huippuhetki Hyvinkään Tahkon historiassa 2000-luvulla. Sen jälkeen mitalisijat ovat jääneet haaveeksi, vaikka junioripuolella tekeminen on ollut vahvaa. Alkavalle kaudelle arviot ovat tutunkuuloisia. Pudotuspeleihin joukkueen pitäisi yltää, mutta sitä korkeammalle vaadittaisiin jo jonkinasteinen yllätys.

– Joukkueesta löytyy nopeutta ja lyöntivoimaa. Ulkopelissä erityiset vahvuudet löytyvät linja- ja kopparipelistä, pelinjohtaja Miika Rantatorikka näkee.

Kautta aikain -kärkilyöntitilaston ykkösnimi Juha Korhonen, joka lähestyy ensimmäisenä pelaajana 100 kunnarin rajapyykkiä miesten Superpesiksessä, aiheuttaa alituisen vaaran vastustajien ulkokentille. Uusi kasvo Teemu Nurmio tuo kärkeen nopeutta ja korkean onnistumisprosentin kentällemenoissa. Tilanteita pitää Tahkon kuitenkin pystyä luomaan.

– Vaihtolyöntipelin onnistumisprosentin tulee parantua koko joukkueen tasolla. Ulkopelistä tulee löytää toimiva ratkaisu etukenttäpeliin, Rantatorikka huomauttaa.

Joko nyt, kysyy moni Kempeleen Kirin kohdalla. Miesten Superpesiksen osalta seurahistoria ei tunne pudotuspelipaikkaa, johon joukkueen pyrkii nyt johdattamaan viuhkassa debytoiva Teemu Körkkö. Hankinnat ovat ensiluokkaisia. Erityisesti Sotkamossa Suomen mestaruuden voittanut Antti Korhonen kuuluu sarjan eliittiin etukentällä ja kotiuttajana numerolla.

– Sisäpelissä meillä riittää laajuutta. Peliä pystymme pelaamaan aktiivisesti mistä kohtaa yhdeksikköä tahansa. Lisäksi vahva ja laaja jalkanopeus mahdollistaa monenlaisia pelitapoja, Körkkö kiittelee.

– Ulkopeliin joukkueesta löytyy työteliäisyyttä ja yhtenäisyyttä. Kotikenttämme Säävälät Oy Areena ei ole vieraille helppo, Körkkö vakuuttaa.

KeKin tie huipulle ei ole ollut helpoimmasta päästä. Katastrofi realisoitui kauden 2017 päätteeksi, kun joukkue hävisi Kankaanpään Mailalle uusintaottelun Haapajärvellä ja joutui hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Alkujärjestyksen jälkeen rivit koottiin ja erinomaisella seuratyöllä matka jatkui kohti unelmaa, jonka toteutumista Kempeleessä odotetaan. Alkavalla kaudella on hyvä aloittaa historiallisesta pudotuspelipaikasta.

– Tarvitaan rohkeutta pelata ja toteuttaa itseään. Aktiivinen ja aloitteellinen pelitapa korostuu sekä sisällä että ulkona, vaatii miesten Superpesiksessä debytoiva KeKin pelinjohtaja Teemu Körkkö.

Kaikkien aikojen pesäpalloilijoita PattU:n ja JymyJussien joukkueissa

Konkaripitoista Pattijoen Urheilijoita moni povasi jopa kauden yllättäjäksi viime vuonna. Monestakin syystä toisin kävi ja erityisesti kotiutuspuolella oli hankalaa. Alkavalle kaudelle palattiin arvioissa realismiin, ehkä jopa liiaksikin. Raahen ylpeydellä on mahdollisuutensa, mutta pudotuspelipaikka vaatii venymistä.

Täysin uudenlaisen haasteen urallaan vastaanottaa kiteeläislähtöinen Simo Rahunen, joka voitti Suomen mestaruuden Joensuun Mailassa 2019. Viime kesänä käsittämättömän 1000 tuodun juoksun rajapyykin puhkonut Sami Haapakoski jatkaa uransa 21. kaudelleen Superpesiksessä.

– Vaihtotilannepelaaminen, yllätyksellisyys ja hyökkäävä pelityyli ovat erityisiä vahvuuksiamme. Kotiuttamisessa meidän pitää onnistua. Ulkopelissä löytyy tasaisuutta ja tietysti Topi Kosonen lukkarina. Läpilyöntejä ei pidä liikaa antaa, pelinjohtaja Jussi Haapakoski tietää.

Seinäjoen JymyJussien kohdalla keskustelua on riittänyt kevään mittaan, mutta puhe ei ole juuri kohdistunut alkavan kauden menestymismahdollisuuksiin. Ne ovatkin tiukassa. Hyviä elementtejä joukkueesta löytyy, kuten nuori lukkari Joona Lehtinen sekä Go On Superjokerit Jukka-Pekka Vainionpää ja Ville Viita. Vainionpää ylsi viime syksynä 1000 lyötyyn juoksuun Superpesiksessä kautta aikain nuorimpana ja pienimmällä ottelumäärällä.

– Meillä on mahdollisuudet pelata sisäpeliä monesta kohdasta. Jokaiseen tilanteeseen löytyy myös kovan prosentin pelaajia. Ulkona korostuu yhteispelaaminen, jolloin vieruskaveri antaa tuen jokaisen tekemiselle, pelinjohtaja Jussi Parvi sanoo.

Viime kaudella vain Koskenkorvan Urheilijat ja Siilinjärven Pesis antoivat enemmän juoksua vastustajilleen kuin JymyJussit. Pelinjohtaja Parvi painottaakin räpylän kestävyyttä.

– Ulkopelin tiivistyminen, jokaisen tilanteen täytyy tiivistyä aikaisemmasta, Parvi vaatii.

Miesten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021

  1. Kiteen Pallo -90
  2. Hyvinkään Tahko
  3. Kempeleen Kiri
  4. Pattijoen Urheilijat, Raahe
  5. Seinäjoen JymyJussit

Sijat 1-5

Sijat 11-15

Naisten Superpesis: pelinjohtajien ennakkoarviot 2021

Sijat 1-5

Sijat 6-9

Sijat 10-13

Kausiennakkoja ja arvioita

Miesten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)

Naisten Superpesis: Pelinjohtajien ennakkoarviot 2021 (pdf)

Superpesiksen uutinen alkavasta miesten superpesiskaudesta

Superpesiksen uutinen alkavasta naisten superpesiskaudesta

Kansallispeli-podcastin ennakot kertoimenlaskijan silmin

Veikkauksen ennakko miesten superpesiskaudesta

Veikkauksen ennakko naisten superpesiskaudesta

Sotkamon Jymyn Pesis Talk Show

Vastaavia artikkeleita

Vastaa

Back to top button